Dalton: Onderwijs op maat

Dalton helpt jou het beste uit jezelf te halen. Eigen verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en samenwerken, daar staat het daltononderwijs voor. Je krijgt veel vrijheid op onze school, maar we laten je niet ‘zwemmen’. Iedere klas heeft twee coaches bij wie je altijd terecht kunt. Zij helpen je met het plannen van je daltonuren en stimuleren je om het beste uit jezelf te halen.

Op onze school krijg je de tijd om te laten zien wat je kunt en om op je eigen niveau uit te komen. Maatwerk is de sleutel tot fijn onderwijs: uitdaging als het kan en begeleiding wanneer het nodig is. Iedereen leert in zijn eigen tempo, de een gaat sneller door de lesstof dan de ander. Dat is helemaal niet erg. Met daltonderwijs op maat houden we daar rekening mee. Aan het begin van het schooljaar bepaal jij met je coach jouw eigen doelen. En we kijken tijdens de lessen telkens wat voor jou persoonlijk de beste leeraanpak is. Als je bijvoorbeeld bij wiskunde na een aantal sommen al merkt dat je het wel begrijpt, hoef je niet alle sommen te maken. Is dat niet veel fijner? Je mag dan zelf kiezen wat je wilt doen: doorwerken, werken aan een ander vak of kiezen voor een verdiepende activiteit.

Misschien wil je niet sneller, maar wil je een stapje meer. Met je vmbo-tl advies na een poosje ook echt het havoniveau proberen? Als jij je best doet om zoveel mogelijk te leren, proberen wij het zo te organiseren dat het voor jou ook echt kan. Want we gunnen je uiteindelijk het diploma dat het beste bij je past.

Alle bekende schoolvakken en meer…

Bij ons krijg je natuurlijk alle bekende schoolvakken, zoals Nederlands, Engels en wiskunde. We helpen je om zo goed mogelijk in die vakken te worden. Daarnaast vinden we het ook belangrijk om je te leren:

  • goed na te denken over je (leer)gedrag;
  • ondernemend en creatief te zijn;
  • vooruit te denken, te plannen en goede keuzes te maken;
  • sociaal te zijn en midden in de maatschappij te staan.

Iedere leerling een eigen coach

In het volgen van je eigen weg sta je er niet alleen voor. Je leert veel door te werken met andere leerlingen en uiteraard helpen de docenten je. Je coach voert regel­matig een gesprek met je over hoe het gaat en wat voor jou de beste aanpak is. Samen bespreken jullie jouw werk en nemen jullie de planning van de komende tijd door. Maatwerk dus!

De coach en de leerling: Werken aan je zelfvertrouwen

Mentoraat en coaching zijn heel belangrijk op het Dalton College. Het zijn middelen om het beste bij leerlingen naar boven te halen.

Tijdens de wekelijkse coachgesprekken is er een-op-een aandacht voor de leerling en gaat het over dingen die echt belangrijk voor die leerling zijn. Leerlingen wordt daarbij aangeleerd om goed over zichzelf na te denken: leer ik genoeg voor de toetsen, pak ik de stof goed aan, stel ik genoeg vragen aan de docenten? Leerlingen leren tijdens de coachgesprekken bijvoorbeeld ook hoe zij het huiswerk beter kunnen plannen. 

De gesprekken tussen de leerling en de coach gaan niet alleen over schoolwerk, er wordt ook gesproken over hoe het in de klas gaat en of de leerling bijvoorbeeld al weet wat hij/zij later wil worden. 

De ouders worden bij de coachgesprekken niet vergeten. Driemaal per jaar schuiven die aan en zij kunnen dan live meemaken wat er tijdens de coachgesprekken wordt besproken.

Stedelijk Dalton College Alkmaar   •   Arubastraat 4, 1825 PV Alkmaar   •   T. 072 562 5000   •   info@daltonalkmaar.nl
Top