Leerlingen op een plein van de middelbare school, het Stedelijk Dalton College Alkmaar.

Dalton: Onderwijs op maat

Eigen verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en samenwerken, daar staat het daltononderwijs voor. Je krijgt veel vrijheid op onze school, maar we laten je niet ‘zwemmen’. Iedere klas heeft twee coaches bij wie je altijd terecht kunt. Zij helpen je met het plannen van je daltonuren en stimuleren je om het beste uit jezelf te halen.

Op het Dalton

Op onze school krijg je de kans om te laten zien wat je kunt. Dankzij maatwerk kom je uit op je eigen niveau. Je krijgt extra uitdaging als het kan en begeleiding wanneer dat nodig is. Iedereen leert in zijn eigen tempo, de een gaat sneller door de stof dan de ander. Met ons daltononderwijs houden we daar rekening mee.  

Misschien wil je niet sneller, maar wil je een stapje meer. Met je vmbo-tl advies na een poosje ook echt het havoniveau proberen? Als jij je best doet om zoveel mogelijk te leren, proberen wij het zo te organiseren dat het voor jou ook echt kan. Want we gunnen je uiteindelijk het diploma dat het beste bij je past.

Leerlingen van het Stedelijk Dalton College in gesprek met elkaar

Alle bekende schoolvakken en meer…

Bij ons krijg je natuurlijk alle bekende schoolvakken, zoals Nederlands, Engels en wiskunde. We helpen je om zo goed mogelijk in die vakken te worden. Daarnaast vinden we het ook belangrijk om je te leren:

  • goed na te denken over je (leer)gedrag;
  • ondernemend en creatief te zijn;
  • vooruit te denken, te plannen en goede keuzes te maken;
  • sociaal te zijn en midden in de maatschappij te staan.
Leerling tijdens een coachgesprek op het Stedelijk Dalton College Alkmaar

Iedere leerling een eigen coach

In het volgen van je eigen weg sta je er niet alleen voor. Je leert veel door te werken met andere leerlingen en uiteraard helpen de docenten je. Je coach voert regel­matig een gesprek met je over hoe het gaat en wat voor jou de beste aanpak is. Samen bespreken jullie jouw werk en nemen jullie de planning van de komende tijd door. Maatwerk dus!

Coaching is heel belangrijk op het Dalton College. Het is een middel om het beste bij leerlingen naar boven te halen. 
Leerling werkt zelfstandig in een leerwerkruimte

De coach en de leerling: Werken aan je zelfvertrouwen

Tijdens de coachgesprekken is er één-op-één aandacht voor de leerling. Je leert daarbij om goed over jezelf na te denken: Pak ik de stof goed aan? Leer ik genoeg voor de toetsen? Stel ik genoeg vragen aan de docenten? Je leert tijdens de coachgesprekken bijvoorbeeld ook hoe je je huiswerk beter kunt plannen. 

De gesprekken met je coach gaan niet alleen over schoolwerk. Je praat ook over hoe het in de klas gaat en of je bijvoorbeeld al weet wat je later wilt worden. 

De ouders worden bij de coachgesprekken niet vergeten. Een paar keer per jaar schuiven ze aan om zelf zo’n coachgesprek mee te maken.